חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
✦ בשל עומס ייתכן וזמני המשלוחים יתארכו עד 7 ימי עסקים ✦

חשיבות הסידן במניעת פציעות, התאוששות ושיפור ביצועים

בכתבה זו אנו עושים סדר בדברים, מקיפים שלושה נושאים חשובים במיוחד ומסבירים כיצד הם קשורים לסידן.

יגאל בלום

ד”ר יגאל בלום,
סגן נשיא R&D ומדען ראשי באמורפיקל

סידן נחשב לאחד מרכיבי התזונה החשובים ביותר לגוף האדם, והוא האחראי העיקרי לבניית ותחזוקת העצמות והשיניים. ספורטאים רבים, מקצוענים כחובבים, נוטים לשים דגש מיוחד על חלבון לשם העלאת מסת שריר וחיטוב הגוף, וכן על מגנזיום המיועד להרפיית השרירים. רבים מהם לא מקפידים על צריכת סידן בהתאם להמלצות, ובכתבה זו נסביר את חשיבותו הרבה במספר מישורים משמעותיים לספורטאים מקצוענים ולמתאמנים: מניעת פציעות, התאוששות, שיפור ביצועים, ובסופו של דבר: השגת יעדים ספורטיביים וויזואליים.

מדוע הסידן חשוב לספורטאים ולמתאמנים?

על מנת להישאר בריאים וחזקים, עלינו לצרוך באופן מאוזן את כל אבות המזון: פחמימות, שומנים בריאים וחלבונים. כאשר האדם מקיים פעילות ספורטיבית, ודורש מגופו יותר מהאדם הממוצע, באופן טבעי נדרשת יותר אנרגיה, ולכן יש להתאים את התזונה.
ספורטאים רבים זקוקים לתוספת של רכיבי תזונה במטרה להיות בשיאם בזמן הפעילות ולהשיג את מטרותיהם. כל מתאמן מתחיל יודע, כי הישגים ספורטיביים תלויים לא רק באימונים – אלא גם בתזונה. האימון הוא המאמץ והמעורר את הגוף (יוצר את הגירוי), והתזונה היא התומכת והמסייעת להתקדם אל עבר השגת המטרות. מחקרים רבים מוכיחים כי תזונה תואמת בטרם אימון ואחריו, משפיעה על הביצועים הגופניים והמנטליים, וכן על התאוששות השרירים.

הסידן חשוב להתאוששות השרירים, ומכאן עולה חשיבותו במניעת פציעות

ניקח לדוגמא אדם המתכונן לקראת ריצת מרתון, חצי מרתון או עשרה קילומטרים. במידה והספורטאי יתאמן בתוכנית אימונים שאינה הדרגתית (ללא “סרגל מאמץ” תואם), ייתכן כי הדבר יוביל לשחיקת עצם, שבתורה תוביל לשברי מאמץ. זוהי הסיבה לפיה אנשים בעלי סיבולת לב ריאה מתאימה לתחרויות, מוצאים עצמם בלתי כשירים להשתתף בהן. הקפדה על צריכת סידן תסייע בחיזוק צפיפות העצם – דבר אשר יקטין את הסיכוי לשברי מאמץ. ראוי לציין, כי פציעות כגון שברים רלוונטיות גם לשחיינים, והסיבה לכך היא שהימצאותם במים אינה מאפשרת חיכוך עם הקרקע (החיוני לחיזוק העצם).

כיצד הסידן מסייע בהתאוששות מהירה יותר מאימונים?

בדומה למכונית ההופכת את הדלק לאנרגיה, כך גופנו מסוגל לקחת חומרי מזון כדוגמת סוכרים, שומנים וחלבונים, ולהפוך אותם לאנרגיה. האנרגיה הזמינה ביותר היא זאת המופקת מסוכר (גלוקוז) והיא מתבצעת בסדרת צעדים שתחילתם בתהליך הקרוי גליקוליזה, והמשכה בתהליך הידוע כמעגל קרבס (על שם חתן פרס הנובל שגילה אותו).

בעת פעילות גופנית אינטנסיבית, נוצר מצב של  הספקה בלתי מספקת של חמצן לתאי הגוף המאומצים  (מצב אנאירובי), פעילות מעגל קרבס יורדת, ויש הצטברות של חומר הנקרא “לקטט”. זהו חומר זהה למה שנוצר בקיבה בעת התפרקות החלב. במקביל, יש היווצרות של חומצה (עודף של יוני מימן). יש לציין שמדובר בתובנות חדשות לגבי המטבוליזם של התאים ותפקיד הלקטט בגוף בתנאי לחץ גופניים. עד לא מזמן סברו, שבתנאי אימונים ומאמצים קשים נוצרת “חומצה לקטית” (שהיא תרכובת המכילה את הלקטט ואת יוני המימן), ולכן התופעה נקראת “חמצת לקטית” (“lactic acidosis”).

את העלאת החומציות קושרים היום מספר אלמנטים:

1. צריכת האנרגיה המוגברת מתבצעת ע”י פרוק מולקולות “אוצרות אנרגיה” הנקראות ATP ובעת שחרור האנרגיה, משתחררים גם יוני מימן חמוצים

2. ריכוז הפחמן הדו חמצני בדם ובנוזלי הגף עולה ואיננו מתפנה בקלות

ריכוז גבוה של דו תחמוצת הפחמן גורם להפיכתו לחומצה קרונית וכך נוצר מצב של החמצה. (תהליך החמצה דומה מתרחש כיום בקנה מדה גלובלי באוקיינוסים והימים כתוצאה מעליית ריכוז דו תחמוצת הפחמן המומס במים).

המצב החומצי ואי היכולת לפרק באופן יעיל ומהיר את הסוכרים גורם לכך שנרגיש כי השרירים “מותשים” ולכן נחוש עייפות וכאבי שרירים. מסתבר כי הלקטט דווקא נחוץ בזמן זה להפעלת מערכות אנרגטיות אחרות באזורים חשובים בגוף, אלא שזו פעילות איטית יחסית. אם נתקלתם במצב כזה בעת אימון, מומלץ להאט את הקצב ולבצע התאוששות אקטיבית (תוך כדי תנועה), במטרה לסייע בפינוי החומצה ו”מיחזור” הלקטט.

סידן מסייע להתאוששות מהירה מאימונים

ומה הקשר לסידן קרבונט האמורפי (ACC)?

הסידן קרבונט האמורפי (ACC) מורכב מחלקיקים ננומטריים המכילים יונים של סידן ושל קרבונט. בשמו המדעי הוא נקרא קלציום קרבונט אמורפי. כאשר החלקיקים מתמוססים, יוני הקרבונט יוצרים סביבה בסיסית שמנטרלת את החומציות. בגלל גודלם המזערי, החלקיקים מגיעים לאזורים המוחמצים בגוף ורק אז משחררים את האלמנט הבסיסי שבהם. לשם השוואה, זה בדיוק מה שקורה בעת סתירת החומציות המתרחשת בקיבה, כאשר נוטלים גלולות של TUMS, המכילות סידן וקרבונטמגם הן. בשונה מכך, עם ה-ACC זה יתרחש גם בחלקים אחרים בגוף הנמצאים במצב מצוקה חומצי. בסביבה הבסיסית יותר שנוצרת משתנה הפעילות האנרגטית של התאים, יש אפשרות להוריד את רמת הפחמן הדו חמצני ובמקביל להעלות את יכולת הספיגה והניצולת של החמצן בדם. לכן, התאוששות הגוף היא מהירה יותר ומאפשרת לספורטאים להגיע לרמות ביצועים גבוהות.

נושא ההבססה של מערכת הדם ונוזלי הגוף כבר נחקר בעבר בתחום שיפור הביצועים הספורטיביים, תוך שימוש בכמויות גדולות של תמיסת נתרן ביקרבונט (הידוע כ”סודה לשתיה”). ראוי לציין, שביקרבונט שנוצר גם באופן טבעי בגופנו משמש כבסיס החשוב ביותר לויסות החומציות בגוף.

רבים מהספורטאים המקצועיים מודעים לויכוח בנושא של משקאות בסיסיים (אלקליניים). רבים מהם טוענים שמשקאות כאלו משפרים את תוצאותיהם אך מחקרים מדעיים בתחום הציגו התוצאות שאינן חד משמעיות עבור מדגמי ספורטאים שונים או פרוצדורת מתן התמיסה. ראוי לציין בגאווה שרבים ממחקרי שיפורי הביצועים ברחבי העולם משתמשים בשיטת מדידה מדעית שהומצאה במכון ווינגייט הישראלי.

המחקרים של חברת אמורפיקל בתחומים ביומדיקליים מגוונים מעידים שלסידן הפחמתי האמורפי יש יתרונות ולכן גם פעילות עדיפה על זאת של הביקרבונט. חברת אמורפיקל מתחילה כעת סדרה חדשה של ניסויים עם אתלטים מתחומים שונים על מנת לאשש ולבסס את היתרונות שנצפו עם כמה מטובי האתלטים בישראל.

שתפו:

Facebook
Twitter
LinkedIn

למידע נוסף ולהזמנות צרו קשר:

מאמרים נוספים

אוסטאופורוזיס תזונה

אוסטאופורוזיס תזונה – המלצות תזונתיות להתמודדות עם המחלה

אוסטאוארטריטיס

אוסטאוארטריטיס – כל מה שכדאי לדעת

אוסטאוארטריטיס היא דלקת מפרקים ניוונית הנפוצה והאגרסיבית ביותר. בכתבה הבא נסקור תסמינים ודרכי טיפול אשר יסייעו לכם במידה ואתם סובלים מהמחלה.
שיפור בצפיפות העצם

האם אפשר לשפר צפיפות עצם? הוכחה מחקרית

במחקר כפול סמיות ייחודי שכלל 35 נשים הסובלות מאוסטאופניה, נצפו תוצאות מובהקות שהראו שיפור בצפיפות העצם וכן עדויות ביולוגיות למניעת דלדול עצם אצל נשים שצרכו 400 מ”ג סידן ננו אמורפי ביום (שתי קפליות דנסיטי של 200 מ”ג).
מזונות עשירים בסידן

39 מזונות עשירים בסידן שכדאי להכיר (וגם לצרוך)

מהם המזונות העשירים בסידן מקבוצות מוצרי החלב והירקות? מהן “פצצות הסידן”? וגם: טיפים להורים שביניכם.
קרבונט

כל מה שרציתם לדעת על קרבונט: מדריך פשוט

האם אי פעם תהיתם מניין נוצרים הגזים במשקאות המוגזים שלכם או על איך אבקת האפייה עובדת? זה קרבונט! במאמר זה, נסביר על הקרבונט בצורה קלה ומהנה ויש גם הפתעה: איך קרבונט קשור למנגנון האנטי דלקתי של הגוף שלנו. 
קרוהן ותזונה

קרוהן ותזונה – כיצד תזונה מותאמת מסייעת לחולי קרוהן

במאמר הבא נסקור מהם המזונות המומלצים לחולים במחלת הקרוהן והאם שינוי תזונתי יכול לסייע בהפחתת תסמיני הדלקת. בנוסף – גישות תזונה שונות ופיתוח מדעי פורץ דרך. כנסו לקרוא.
מחקר חולי קרוהן סורוקה

גיוס חולי קרוהן למחקר קליני בבית החולים סורוקה

חולי קרוהן? המכון לגסטרואונקולוגיה, בית החולים סורוקה מגייס מתנדבים חולי קרוהן בינוניים וקשים לניסוי רפואי. טיפול בסידן קרבונט אמורפי לשיפור במצבם של חולי קרוהן בינוניים וקשים.
קרוהן והריון

מחלת קרוהן והריון – כל מה שחשוב לדעת

במאמר זה נתעמק בקשר המורכב בין מחלת קרוהן והריון. נדבר על ההשלכות העמוקות שעלולות להיות למחלה על פוריות האישה. מאמר זה נועד לסייע לנשים חולות קרוהן עם האתגרים והשיקולים העומדים בפניהן לקראת ההריון, וכיצד להיערך לקראתו בעקבות המחלה. 
מנופאוזה

מנופאוזה – תופעות גיל המעבר ודרכי טיפול

תופעות גיל המעבר יכולות להיות מטרידות ולהפריע לשגרת החיים. רוב הנשים יסבלו בעיקר מגלי חום ומאי סדירות במחזור. במאמר זה מידע חשוב על גיל המעבר שבאמצעותו תוכלי ללמוד כיצד להיערך אליו נכון. דרכי טיפול מומלצות, ומה הסכנה הכי גדולה שגיל המעבר מביא עימו. 
סידן אמורפי מחקר

אמורפיקל – רשימת המחקרים המלאה בהשתתפות החברה

במאמר זה תוכלו למצוא קישורים לכל המחקרים של אמורפיקל שפורסמו בשנים האחרונות החל מהוכחת הספיגה המוגברת של סידן קרבונט אמורפי וכן מחקרים שבוצעו בתחום העצם, אוסטאופורוזיס, הסרטן, החלל, קורונה, הפריה חוץ גופית ועוד
דילוג לתוכן